Friday, March 16, 2012

sezonie na ostrygi w Japonii


 
sezonie na ostrygi w Japonii

Japonia posiada cztery bardzo różne pory roku i każdy ma swoje specjalne ulubionych. Lato jest gorące i lepkie, zimy są mroźne i śnieżne. Wiosną i jesienią są zarówno duże zmiany, a widać ją wszędzie.

Wspaniałą rzeczą w Japonii, AO cztery pory roku jest to, że jest sezonowe! Jest sezon dla niemal każdego rodzaju żywności można sobie wyobrazić. Zima to sezon Oyster. Niektórzy mówią, jeść tylko ostrygi w miesiącach R. W Japonii jest podobne przysłowie, nie jeść ostrygi Audo po kwiat wiśni (kwiecień), au. Oznacza to, że najlepsze miesiące jeść ostrygi są styczeń, luty, marzec, kwiecień, wrzesień, październik, listopad i grudzień. Oczywiście "Reguła R" więcej sensu w czasach przed nowoczesnym chłodniczych. Obecnie większość z nich uznaje, że ostrygi można jeść przez cały rok bez żadnych problemów.

Jesienią, czyli od teraz aż do marca, zaczniesz widzieć ostrygi w sezonie ponownie. To kaki (ostrygi) sezonu. To jest pyszne leczeniu nazywa kaki-fry, smażone ostrygi. Jednym z najlepszych sposobów, by cieszyć ostrygi w Japonii jest w kaki nabe (gulasz ostrygi). Kaki Shigureni Chazuke, duszone ostrygi Uramura i świeżego imbiru duszone w gęstym, sos sojowy słodki, podawany na miskę ryżu, byłby twój wybór, jeśli Twój apetyt jest mały. Jest to lekki posiłek, ale daje przyjemny zastrzyk energii w okresie letnich upałów.

Najbardziej znanym ostrygi japońskie w Stanach Zjednoczonych jest, Äúkumamoto ostryg, au. Mięso jest pulchne i soczyste. Smak jest czysty, bogaty i słony. Powłoka jest mały, ale ma głębokie puchar, który jest karbowany i rzeźbione. Historia Kumamoto ostryg jest bardzo interesująca. 50 lat temu, japoński kultywatory ostryg rozpoczęła eksport ostrygi Kumamoto do Kalifornii, marząc o rozwoju ich przedsiębiorstw. Jednak Amerykanie odkryli, że mogą one uprawiać ostrygi Kumamoto w Kalifornii, które doprowadziły do ​​tańszych i bardziej świeże ostrygi krajowych Kumamoto. To spowodowało zniknięcie Kumamoto ostryg uprawy w Japonii. Ostatnio Japończycy, którzy jedli ostrygi Kumamoto w Stanach Zjednoczonych rozpoczął stwarza zapotrzebowanie na ostrygi Kumamoto w Japonii. Tak więc, Kumamoto Prefektura Kumamoto rozpoczął uprawy ostrygi i miejmy nadzieję, będzie na rynku w tym sezonie.

Kumamoto ostryg jest egzotycznym miniaturowe odmiany tzw Pacyfiku lub ostrygi japońskie. Kumamotos różnią się od ich północnych kuzynów na kilka sposobów: Mają lepsze walory smakowe, są mniejsze, głębiej cupped, mają dłuższy okres przydatności do spożycia, i zawsze w sezonie.

Kumamotos z Tillamook Bay są lekko owocowy i słodki z bogatym masło śmietankowe tekstury. Ich wielkość, tekstura i smak sprawia, że ​​ich ulubiony pół-shell koneserów, a to najlepszy wybór dla-po raz pierwszy doświadczenie ostryg.

Ze względu na powojenne zanieczyszczeń przemysłowych, Kumamotos wymarły w ich ojczystym wody. Pacific Northwest rolnicy trzymali gatunków żyje. Obecnie Kumamoto ostryg prac renowacyjnych w Japonii.

Kiedy Japończycy jedzą świeże ostrygi, służą im ponzu sosie (sos cytrynowy ocet), o nazwie, Äúsugaki, UA, Äúcooks, AU ostrygi.

Ostrygi, są lekkostrawne i zawierają znakomite żywienia. W krajach zachodnich, ostrygi są nazywane "Milk of the Sea", ponieważ ostrygi są odżywcze jak mleko. Najnowsze badania jednak wykazały, że smaczne małże są jeszcze bardziej obfity w różne składniki odżywcze niż mleko. Poniżej znajduje się lista z ważnych składników odżywczych w ostrygi. - Glikogen Glikogen to węglowodany przechowywane w tkankach zwierzęcych i staje się glukozy, gdy wchłaniane przez ludzi w celu zapewnienia energii. Spożycie glikogenu wzmacnia pracę wątroby.

Białka w ostryg zawiera niektóre aminokwasy, takie jak kwas glutaminowy, cysteina i tauryny itp. Te aminokwasy mogą zerwać do neutralizacji trucizny, i wyeliminować trujące materii z organizmu. - Witaminy i minerały Ostrygi zawierają witaminy B1, B2, B6, B12, C i cynk, wymóg ludzkiego wzrostu, dobry przepływ krwi i dojrzałości seksualnej, jest również obecny. Wapnia, jodu i żelaza są również bogate w ostrygi. Oprócz tych bogate składniki odżywcze, ostrygi są łatwiejsze do przyswojenia niż inne skorupiaki, więc są łatwo przyswajalne przez dzieci i starszych.

Miyagi Prefektura dostarczany 70 procent Japonii, ostrygi AO nasion przed cierpieniem rozległe zniszczenia tsunami. Inne prefektury szamocą się zabezpieczyć nieletnich ostrygi, gdy lato jest sezonem do zawieszenia ich pływa w oceanie.

W języku japońskim akwakultury, ostrygi są dołączone do linii zawieszony pływające tratwy bambusowe lub drewniane. Tratwy pozwalają trójwymiarowy wykorzystanie powierzchni oceanu do gęstych uprawy i mogą być przeniesione do uniknięcia czerwone przypływy i stężenia pasożyta. Jednak są one podatne na uszkodzenia od tajfunów. W Miyagi Prefektura, najbardziej tratwy zostały zatopione lub transportowanych do morza 11 marca tsunami.

Region Sanriku Japonii jest jednym z najbardziej znanych ostryg rozwijających się obszarów na świecie, a dwa razy w przeszłości pomogły one mężczyzn ostryg we Francji zaludnić ich sprzedaży po choroba wytrzeć ją. Teraz, po tsunami, Francuzi wracają korzyść. Jednak Japończycy są w wyścig z czasem w tym, żeby uzyskać ich gospodarstw ostryg przebudowany w połowie lata, co jest, gdy mają ich splunął set (gdy larwy ostryg są uwalniane i szukać domu.

Źródła:

No comments:

Post a Comment

  • Read this blog in another language