Monday, December 26, 2011

musim tiram di Jepun


musim tiram di Jepun

Jepun mempunyai empat musim yang sangat berbeza dan semua orang mempunyai kegemaran istimewa mereka. Musim panas dan melekit, musim sejuk yang sejuk dan bersalji. Musim bunga dan kejatuhan kedua-dua perubahan besar, dan anda boleh melihatnya di mana-mana.

Perkara yang menarik mengenai Jepun, AOS empat musim bahawa terdapat makanan bermusim! Ada musim jenis hampir setiap makanan yang dibayangkan. Musim sejuk adalah musim Tiram. Sesetengah orang berkata anda hanya makan tiram dalam bulan R. Di Jepun, terdapat peribahasa yang serupa, Äúdo tidak makan tiram selepas ceri memekarkan (April), AU. Ia bermaksud bulan yang terbaik untuk makan tiram Januari, Februari, Mac, April, September, Oktober, November dan Disember. Sudah tentu "Peraturan R" yang dibuat lebih rasa pada hari-hari sebelum penyejukan moden. Pada masa kini, sebahagian besar mengakui bahawa tiram boleh dimakan sepanjang tahun tanpa apa-apa isu.

Dalam kejatuhan, iaitu mulai sekarang hingga Mac, anda mula melihat tiram pada musim lagi. Ia kaki (tiram) musim. Ia adalah merawat lazat yang dikenali sebagai kaki-anak ikan, tiram goreng dalam. Salah satu cara terbaik untuk menikmati tiram di Jepun dalam nabe kaki (rebus tiram). Kaki Shigureni Chazuke, simmered Uramura tiram dan halia segar yang smothered dalam satu tebal, kicap manis disampaikan kepada mangkuk beras, akan menjadi pilihan anda jika selera makan anda adalah kecil. Ini adalah hidangan ringan, tetapi ia memberi rangsangan tenaga yang bagus di musim panas yang sangat panas.

Tiram yang paling terkenal Jepun di Amerika Syarikat, Äúkumamoto tiram, AU. Daging berisi dan berair. Rasa yang bersih, kaya dan masin. Shell tersebut adalah kecil tetapi mempunyai cawan yang mendalam yang bergalur dan diukir. Sejarah tiram Kumamoto sangat menarik. 50 tahun yang lalu, penanam tiram Jepun mula mengeksport Kumamoto tiram ke California, impian untuk mengembangkan perniagaan mereka. Walau bagaimanapun, rakyat Amerika mendapati bahawa mereka mampu memupuk tiram Kumamoto di California, yang membawa kepada tiram Kumamoto yang lebih murah dan segar domestik. Ini menyebabkan kehilangan penanaman tiram Kumamoto di Jepun. Baru-baru ini, rakyat Jepun yang telah dimakan tiram Kumamoto di Amerika Syarikat mula mewujudkan permintaan untuk Kumamoto tiram di Jepun. Jadi, wilayah Kumamoto mula memupuk tiram Kumamoto dan diharapkan ia akan berada di pasaran musim ini.

Tiram Kumamoto pelbagai eksotik kecil apa yang dipanggil Pasifik atau tiram Jepun. Kumamotos berbeza dari utara sepupu mereka dalam beberapa cara: Mereka mempunyai kelazatannya yang unggul, yang lebih kecil, lebih mendalam berbentuk Cangkir, telah disimpan lebih lama dan kehidupan, dan sentiasa di musim.

Kumamotos dari Tillamook Bay sedikit buah-buahan dan manis dengan tekstur krim mentega kaya. Saiz, tekstur dan rasa mereka menjadikan mereka kegemaran para pecinta separuh-shell, dan, pilihan terbaik untuk pengalaman tiram yang mula-mula masa.

Oleh kerana selepas perang pencemaran industri, Kumamotos menjadi pupus di perairan ibunda mereka. Petani Pacific Northwest telah memelihara spesis hidup. Kini terdapat Kumamoto tiram pemulihan projek-projek di Jepun.

Apabila orang Jepun makan tiram segar, mereka melayan mereka dengan ponzu sos (sos cuka sitrik) dipanggil, Äúsugaki, AU yang, Äúcooks, AU tiram.

Tiram, mudah dihadam dan mengandungi keseimbangan yang sangat baik pemakanan. Di negara-negara barat, tiram dipanggil "Susu Laut", kerana tiram adalah seperti yang berkhasiat seperti susu. Kajian baru-baru ini, bagaimanapun, telah mendedahkan bahawa kima lazat lebih banyak terdapat dalam pelbagai nutrien daripada susu. Berikut adalah senarai nutrien yang ketara dalam tiram. - Glikogen Glikogen adalah karbohidrat yang disimpan di dalam tisu haiwan dan menjadi glukosa apabila diserap oleh manusia untuk memberikan tenaga. Pengambilan glikogen menguatkan fungsi hati.

Protein dalam tiram mengandungi beberapa asid amino seperti asid glutaminic, cysteine, dan taurina dan lain-lain asid amino boleh memutuskan untuk meneutralkan racun, dan menghapuskan perkara beracun dari badan. - Vitamin dan Mineral Tiram mengandungi Vitamin B1, B2, B6, B12, dan C. Zink, keperluan untuk pertumbuhan manusia, aliran darah yang baik dan kematangan seksual, turut hadir. Kalsium, iodin dan besi juga banyak dalam tiram. Di samping nutrien yang banyak ini, tiram adalah lebih mudah untuk dicerna daripada kerang-kerangan lain, jadi mereka mudah diserap oleh kanak-kanak dan orang yang lebih tua.

Miyagi Wilayah membekalkan 70 peratus daripada Jepun, tiram benih AOS sebelum mengalami kerosakan tsunami yang banyak. Wilayah lain kini bergegas untuk mendapatkan tiram juvana, sebagai musim panas adalah musim untuk menggantung mereka daripada terapung di laut.

Dalam marikultur Jepun, tiram dilampirkan ke talian yang digantung daripada rakit buluh atau kayu yang terapung. Rakit membenarkan penggunaan tiga dimensi ruang lautan untuk penanaman padat dan boleh digerakkan untuk mengelakkan ombak merah dan kepekatan parasit. Walau bagaimanapun, mereka mudah terdedah kepada kerosakan dari taufan. Dalam Wilayah Miyagi, kebanyakan rakit telah tenggelam atau dibawa ke laut oleh tsunami 11 Mac.

Rantau Sanriku Jepun adalah salah satu kawasan yang paling terkenal tiram berkembang di dunia, dan dua kali pada masa lalu, mereka telah membantu lelaki tiram saham mereka di Perancis repopulate selepas penyakit telah disapukan. Kini, selepas tsunami, Perancis kembali memihak. Walau bagaimanapun, Jepun dalam perlumbaan dengan masa yang mereka perlu mendapatkan ladang tiram mereka dibina semula oleh Summer pertengahan, yang apabila mereka telah ditetapkan meludah mereka (apabila larva tiram dilepaskan dan mencari rumah).

Sumber:

No comments:

Post a Comment

  • Read this blog in another language